De Zilveren Weken van 2021
Vol goede moed, gaan we weer beginnen! Sterker nog, als ik de reacties op mijn instagram @bijleveldb moet geloven, kijken jullie er naar uit! Voor mij natuurlijk een uitgelezen kans om juffen, meesters en docenten nog wat te prikkelen.
Omdat we digitaal gaan starten, zou het leuk zijn om een anekdote quiz te doen, over het afgelopen half jaar. Daarbij kun je denken aan leuke, gekke en kenmerkende momenten met de klas (een soort variant op een 'whodonnit detectiveverhaal'). Een app als Kahoot leent zich daar goed voor. Maar je kunt de quiz ook gebruiken om te reflecteren, bijvoorbeeld met een meerkeuze waarbij je kunt stemmen op de leukste les(onderdelen). Deze momenten kun je dan weer gebruiken om te verdiepen. Wat maakte dat...
Op bladzijde 134 van De Gouden Weken 2.0, staat een leuke coöperatieve werkvorm beschreven, specifiek voor De Zilveren Weken aftrap, zoals gezien bij Lessonup, met dit verschil dat je de groepjes digitaal indeelt en even moet kijken of je een Word bestand door 1 lid van het groepje in laat vullen, of dat je de groepsleden op een online whiteboard laat noteren, afhankelijk van welk medium je gebruikt en met welke instellingen.
Om het groepsproces nog wat verder te stimuleren, zou je ook een variant kunnen bedenken op het in subgroepjes maken van een gezamenlijke nieuwjaars-/goede voornemens tekening, waarbij iedereen (zo nodig om beurten), op zijn deel en aanvullend op de lijnen van de ander, verder mag tekenen, op een digitaal whiteboard/flap. Vergeet vervolgens niet te reflecteren op hoe het eindresultaat tot stand is gekomen.
Ook een app als TikTok sluit goed aan bij de belevingswereld van (bovenbouw) kinderen. Los van alle privacygevoelige bezwaren, want die zijn er, is het een veelgebruikte, populaire app onder kids. Dus als de app dan toch massaal gebruikt wordt, is het misschien wel zo leuk om een klassenchallenge te bedenken. En ook zonder TikTok kun je natuurlijk leentjebuur spelen en een eigen muzikale dans challenge organiseren om het nieuwe jaar mee in te luiden.
Op bladzijde 106 van De Gouden Weken 2.0 staat de energizer 'ei inpakken' beschreven. Het doel is dat de kinderen proberen een ei zo te verpakken, dat het van een bepaalde hoogte heel blijft (brandtrap, klimrek, raam eerste verdieping). Eventueel kun je de opdracht in twee varianten uit laten voeren. Zonder overleg of plan van aanpak, gevolgd door een herhaling met overleg en plan van aanpak. Deze werkvorm zou je prima thuis uit kunnen laten voeren, al moet je dan wel zorgen dat ieder (groepje) een ei heeft en een aantal materialen om het mee in te pakken. Eventueel zou je de uitvoering niet live hoeven doen, maar kun je filmpjes laten maken van het experiment, zodat de kids eventueel naar buiten of in een schuur kunnen (want als het ei niet heel blijft, wordt het natuurlijk een kledderboel). Hierop kun je dan reflecteren conform de vragen bij de Marshmallow Challenge die ik in De Gouden Weken 2.0 heb gezet en ook in eerdere blogs wel heb beschreven.
Als alles meezit, mogen de scholen 19 januari weer fysiek lesgeven. Hoe dan ook, zodra je weer fysiek les kunt geven is het natuurlijk heerlijk om weer eens lekker wild en gek te doen, want als er iets is wat ze missen, dan is dat het wel. Doe eens een extra keertje apekooien, of kies voor een variant van de website Spelles, zoals de Fortnite variant. Laat ze klimmen, klauteren, winnen en verliezen en... vergeet niet de groepjes door te wisselen en waar mogelijk te regisseren.
Groepsvorming is natuurlijk een continu proces, dat zich niet laat inperken door de eerste weken na een vakantie. In een tijd waarin iedereen het liefst in zijn eigen (sociale media) bubble blijft hangen, is het mede aan ons om dat te doorbreken en te (leren) luisteren en samenwerken. Blijf je groep onderhouden, zoals je dat met je eigen moestuintje zou doen, werkend vanuit het besef dat leren pas lukt, als de sfeer goed is. En dat bereik je naast goede gesprekjes en afspraken met elkaar, natuurlijk ook door goed voorbereide, afwisselende lessen.
Want bekend, maakt bemind ;)
Veel plezier!
Boaz Bijleveld
De Gouden Weken 2.0
Verbindend Leiderschap in een Uitdagende Groep
Verantemewatte + werkboek
Comments