top of page

Wat de rups het einde noemt, noemt de rest een vlinder

Eigenlijk begint het schooljaar nog maar net (echt), en toch werken we al weer naar een afronding toe. Een leuke werkvorm hierbij is het maken van een (afscheids)brief met zelfgemaakt papier.

Wat heb je hiervoor nodig?


1. Papiersnippertjes; denk daarbij ook aan verschillende kleuren

2. Een vierkante zeef ofwel papierschepraam

3. Een thermoskan met (flink) warm water

4. Een blender

5. Diepe bak met water (eentje p.p.)

6. Een droge spons (eentje p.p.)

7. Kruiden of bloemzaden

8. Gele zeemdoeken (eentje per vel papier)





Laat de leerling een selectie van minstens twee volle handen pulpsnippers maken en stop deze in de blender. Giet er flink wat water bij, mochten de snippers wat stevig blijven, giet er dan meer bij. Vervolgens giet de leerling de pulp in de grote bak met water. Dan pak je het papierschepraam en ga ja met de ‘diepe kant naar boven gericht’ al heen en weer wiebelend met de papierschep van de bodem naar omhoog. Zo nodig voeg je wat kruiden toe (ruikt lekker!) of zaden (als je hem dan met aarde plant, komen er bloemetjes of plantjes uit!).


In overleg kunnen ze ook bij elkaar komen dippen, bijvoorbeeld met een half venster van jezelf ondergedompeld (schuin) en de andere helft bij iemand met een leuke kleurtje dat je zelf nog niet hebt (schuin). Helemaal kan natuurlijk ook, dan vermengt het zich tot een nieuwe kleur.


Laat het raam op de bak rusten, giet eventueel overtollig water nog wat af. Als het wat uitgelekt is kiep je het schepraam omgekeerd op de zeemdoek. Dep de achterkant, met de spons voorzichtig maar wel stevig drukkend droog met een (nagenoeg) droge spons. Let op de randjes! Haal het schepraam er voorzichtig weer van af/haal je papieren velletje los.


Eventueel kan iemand zijn initialen op de zeemdoek zetten o.i.d.


Laat het papier met zeemdoek en al drogen, bijvoorbeeld op de verwarming of ergens waar het vlak uit kan hangen. Dit kost je minstens een dag.


Leerlingen kunnen vervolgens een brief schrijven. Dat zou kunnen gaan over hun dierbaarste herinnering aan school of hun voornemen met betrekking tot het nieuwe schooljaar, of laat ze zelf nog iets leukers verzinnen.


Mijn tip: als je dan toch bloemzaadjes neerzet, geef de leerlingen in groep 8 dan vergeet me nietjes ;)


Mocht je na het lezen van De Gouden Weken 2.0 en deze blog toch nog nieuwsgierig zijn naar meer? Kijk dan eens naar de vele instagram accounts en websites van creatieve juffen en meesters en docenten.


De keuze is reuze! Veel plezier.

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page